Villamontes

Almost stranded in Bolivia…..

Hi everybody,

About to cross the border, so here is our last Bolivian chapter. For one of the bikes is was almost the final chapter….

After some nice days in Sucre, where we met some friends, chilled out and had a great lunch at Pauls place (see his blog: effe lunchen), it was time to go again.

Lunch @ Paul van Hooff

Paul convinced us to ride the Ruta del Che. Wednesday 15 september we left beautiful Sucre and drove to Villa Serano. A nice route, where we were subject to rockfall and very dusty roads.

Rockfall @ ruta del Che

Eat dust

Next day we reached La Higuera. This village consists of 4 houses, a hostel and about 25 pictures and statues of Che Guevara.

La Higuera with Che

In 1967 he was killed here, but he is still very much alive in this village. It was a tough route to get there.

Ruta del Che

Rocky, sandy and hilly but very spectacular. At some places we even had to wait until they finished the “road” to get through.

Road work

ruta del che

Also had to do a little river crossing, still happy the rainy season is a month away.

Rivercrossing

For one of us it came as a little suprise.

The drop

We saw a totally different Bolivia in the Eastern Andes.

ruta del che

left or right?

It also got warmer and warmer. The Ruta del Che brings you to places where Che went to the toilet all the way to where he got killed….We did it, because it was an absolutely beautiful route. It could be a real touristy route, but the roads aren’t that accesible. We only met two other users of the road in two days time….

The day we left La Higuera, we had the second flat tyre on the ruta del Che. We changed Roels tyre on a local football field.

flat tyre

On the road again, Roels bike started to loose power. Nothing new for Bas and Steve, but first time for Roel. It soon turned out to be serious problems. Not much later, Roels bike died in a little village. We decided to try to get a lift to Samaipata, where we thought we would have better chances for repairing. We hitchhiked until we got a 60km ride to Samaipata. Roel in the back and Bas and Steve following.

pick-up ride to Samaipata

following the pick-up

Just before sunset we arrived in hostel Posada del sol, where we would stay for the next week.

Next morning (saturday 18th) we tried to find the cause of the problems, but couldn’t find anything wrong.

looking for the problem

We decided to bring it to a recommended mechanic in the next village on monday. In the mechanic shop they found out that the piston and pistonrings were worn, because of a blocked exhaust pipe. Roels bike was indeed smoking like hell and using more oil than fuel, but we never thought all this carbon would block his exhaust and wear the piston.

in the workshop

It took only four days for these great guys to find the problem, find new parts (which was fairly difficult, because there are only three XT600’s in Bolivia…..ours) and get it all back together. In the meantime Steve already found a new bike for Roel  in case his was beyond repair.

Roels new bike

Although the workshop didn’t really look like it was one of profesionals (with chickens, dogs and cows walking around), these guys sure knew about bikes. On thursday the bike was good to go and ready for a testride. The mechanic had his own way of doing a testride.

testriding the bike

He took us on a local tour, visiting friends, a market and bought us a lots of stuff. We got some real Bolivian used-car-tyre-sandals. This surely is gonna be a hit in Holland. Everything that’s “green” nowadays will sell.

Bolivian sandals

new Pirelli's

Happy with our new Pirelli sandals (they even look great with “geitenharensokken”) we said goodbye to our new friends. The bike was back alive. We were not stranded for live in Bolivia like Paul (hehehe), who we met again in Samaipata. He was on his way back on his brand new XR650R from Santa Cruz. Took it for a ride……Nice!!!

XR650R

Friday (24th) we finally left Samaipata (which was a very nice place to stay for a week, great climate!). Although Roels bike now sounds like a tractor, we are pretty sure it will bring us all the way to Ushuaia.  A long day brought us to Camiri, also a place where Che once was…..we stayed in number 5.

Che was here

Above the door it now says in Dutch:  “The dutch Dangleberries had a shit here in 2010”.

Today we drove to Villamontes on our way to Paraguay. Tomorrow is borderfest. We are right back in summer here, with high temperatures. After 4 weeks Bolivia we are sad to say goodbye to this great country with the most friendly people. But….we are really looking forward to Paraguay too. Not many tourists go there, but the few ones we met are really positive.

Keep you posted.

Luego!

This entry was posted in Bolivia.

22 thoughts on “Villamontes

 1. Yeeehieiieee alweer de eerste post.

  Gelukkig hebben jullie meer verstand van bierdrinken en anderen van motors rapareren.
  Alweer een aardig baardje Roel….
  Dan die sepatoes…vroeger moest ik ook de combi van “geitenwollen met sandalen” aan, noemde dat al vrij snel geen sandalen maar schandalen, zo voelde je je dan ook.
  maar ja de doekoes lagen in die tijd niet voor het oprapen.

  hee mannen all te best en Ayo maar weer

  groetjes Pieter

 2. Haha, wie is die eppo met die baard?? Goeie pics wederom en maar ff in te haken op de post boven mij, sleutelen is toch echt moeilijker dan bierdrinken.

  En dan die sandalen… Hadden ze geen maatje groter of zijn ze one size fits all?

  Stil going strong! Ben allang verbaast dat jullie motoren het nog steeds volhouden, keep it up,

  Zie uit naar de volgende post! Groeten v Early

 3. Mooi verslag weer ennuh eerder een foto van Paul op zijn nieuwe bike hier dan op zijn eigen blog, typsich voor de man! Normaal wens je bikers: keep the rubber below and the shiny parts up, maar met die stofbende kan ik alleen maar zeggen hou het rubber waar het voor bedoeld is…….. Misschien moet ik die reis eens op mijn Hypermotard doen, nog geen verhalen van Ducati’s in zuid amerika gehoord!

  Gr. Roy.

 4. Vet verhaal! Coole vent trouwens, die Paul. Verhaal van ‘motor stuk en garage vinden die het probleem kan vinden inclusief kippen en koeien en een tourtje door de stad’ kennen wij van Chili. Conclusie: vreselijk aardig volk, die Zuid-Amerikanen. Heel veel plezier en geluk met de moto’s. Pirelli-zapatos zullen inderdaad een hit worden in NL!

 5. Fuckin hell roel. When in Bolivia, act like a Bolivian.
  Je ziet eruit als Che Guevara himself. Zou wel een beetje blijven trainen met die ingevallen borstkast.
  elke dag 50 push ups…

  Mannen, elke post weer stukje meer jaloers. Super evaring!
  Feniet ervan.

 6. Hoi boys,
  Jullie beginnen al aardig op Che Guevara te lijken met die robuuste ,verweerde koppies.Maar dan staan die plastic slippertjes wel een beetje ullig.Maar ja,de rest van de foto`s en verhalen vergoeden veel. Magnifiek! Vooral doorgaan!
  Dikke knuffel voor alledrie.

 7. Relaxed vervoerd Roel, dat was je hier nooit gelukt…
  Gafe plaatjes weer en uiteraard goed verhaal!!
  Enjoy!
  X Alize + fam

 8. Ja, zo kan ik het ook! Beetje relaxed achterin een pick-up..Goed dat ie weer gefixed is; op naar Paraguay!
  Baard, sandalen en sokken…geen commentaar!

 9. Tjonge, we zijn heel erg trots op onze oom Bas! Jurre hoopt later (als hij iets ouder is, nu is hij 8 dagen oud) ook dat hij zo een stoere mag worden. En Maud is direct meer op haar oom gaan lijken…
  X Jurre en Maud

 10. Meiden. ben toch een parijt trots op jullie. Fijn dat ik even in jullie schaduw mocht verkeren, al baal ik wel van die waardeloze pokerpot die me tien euro (10!) heeft gekost. Rit terug was zwaar oké. Sommige trajecten duurden op de Guzzi uren, op de XR minuten, ha! In Sucre hebben we al de restricties verwijderd en iets van 30 procent aan kracht gewonnen. Je zou helemaal gek worden, Steef. Ga voor de CRF! Roel ik ben blij voor je. Toch even schrikken hè, om in Mataral met een kapotte motorfiets te staan. Overigens verbaasde ik me over het asfalt van Vallegrande. In mijn tijd was het stofhappen. Boliland is aan het veranderen. Mooi dat jullie in La Higuera zijn geweest. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Moeder van Stefan, maakt u zich geen zorgen. Stefan loopt niet in zeven sloten tegelijk, eerder in acht. Zelden zulke enthousiaste Nederlanders ontmoet. We gaan bieren en pokeren in het Amsterdamse meiden. Het gaat jullie buitengemeen goed en ik blijf jullie lastig vallen. Hasta la victoria siempre, carajo.

 11. En paul weet nu hoe hij filmpjes kan maken als ie met 180 op zijn achterwiel door dat stroompje vliegt, wel naar beneden blijven kijken dan, anders zien wij enkel lucht. Ohja toptip voet op achterrempedaal houden niks zo goed om een te enthousiaste wheelie onder controle mee te krijgen!!!!!

 12. Oke, het is nog niet met de tofjes aan het gouden bal in maar veel scheelt het niet met die sandalen…..groetuh.

 13. Hoi Roel,

  Allereerst hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.

  Jullie verhalen en foto’s zijn schitterend.

  Geniet ervan.

  Groet voor jullie alle drie.

  Hanneke ( tante van Roel )

 14. ER IS ER EEN JARIG HOERA HOERA.
  Grote neef, Gefeliciflapstaart!!
  Goede trip nog we keep following you on the net!
  groetjes Mattijs en Marianne De Winter

 15. Goed verhaal weer. En wij maar reorganiseren enzo. Bas is trouwens geplaatst op 7. Maar ja daar voel je nix van denk ik zo.
  Mannen pas op voor de gaten in het rubber. Je kunt niet blijven plakken (is gevaaaaaaaaaaarlijk).
  Hou je haaks en ik kijk uit naar de volgende post.
  Martin

Comments are closed.